Stap 2: aantrekkingskracht oftewel COHESIE

Mijn dochter rijdt paard en daar was laatst een open huis. De eigenaar vraagt jong en oud te helpen die dag om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken met paardrijden. Het wordt druk die dag met allerlei activiteiten voor bezoekers mét en zonder paard.  Maar liefst 20 vrijwilligers staan zaterdagochtend klaar en worden toegesproken door de eigenaar. Vooraf kregen zij een mail met het draaiboek met tekst en uitleg.  
 
Met elkaar zetten ze alles op alles! Van het suikerspinapparaat tot kraampjes voor de verkoop. Een luchtkussen voor de kinderen. Alle paarden spik & span. Verkeersregelaars voor de bezoekers. De hele dag verloopt als vanzelf. Ze helpen elkaar, hebben lol met elkaar, spelen af en toe even zelf op het luchtkussen en staan bij, als het opeens drukker is dan verwacht bij de ander. Na afloop ruimen ze met elkaar alles op en eten dan een frietje als afsluiter.  
 
Alle mensen voelden zich verantwoordelijk om deze dag goed te laten verlopen, iedereen zorgde voor veiligheid bij de mensen die voor het eerst gingen paardrijden. Jong en oud werkten samen en leerde elkaar nog beter kennen. Iedereen droeg een shirt van de manege als ook een naambord zodat iedereen wist dat deze groep mensen bij elkaar hoorden.  

Alles leek vanzelf te gaan 
Mijn dochter van 11 zei dat het zo gezellig was die dag en dat alles vanzelf leek te gaan. Ze voelde zich trots dat ze bij het team hoorde en verantwoordelijk werd gemaakt om niet alleen 300 suikerspinnen te maken maar ook om te helpen bij de speurtocht omdat het bij het schminken opeens erg druk werd. Dit is wat je noemt cohesie. 

Dat is voelen dat je er met elkaar voor gaat.  
Dat is een gevoel dat is er ‘zomaar’ lijkt zijn te zijn.  
Dat ontstaat tussen mensen die dezelfde passie ergens voor hebben. Mensen die vanuit zichzelf willen bijdragen. Die trots zijn dat ze mogen bijdragen en erbij willen horen. Die hun eigen rol goed begrijpen en elkaar bijstaan.   
Dat is cohesie.  
 
Geen toeval 
Cohesie dat die dag niet ‘zomaar’ ontstond, maar het resultaat was omdat de eigenaar van de manage heel duidelijk het doel en de kaders van die dag had geschetst. Zij tijd had genomen naar iedereen te communiceren wat hun rol daarin was en vervolgens binnen die kaders iedereen had vrijgelaten. Wat een leiderschap. 

Van manege naar de organisatie 
Bij organisaties is dit vaak zo ver te zoeken terwijl die wens wel degelijk aanwezig is! Hoe wordt een organisaties net als bij een vereniging of club. Dat je je intrinsiek verbonden voelt met…  
Hoe maken noord Nederlandse  leiders de ommekeer zodat mensen echt voorop komen te staan en niet de uitkomsten? 
 
Wat zou er gebeuren als we geen casemanagers en coaches meer inzetten om het verzuim naar beneden te krijgen maar alle mensen laten bloeien en groeien in hun rol binnen hun team met als uitkomst “elke dag een plezierige dag”…  

Er is die dag op de manege niet gesproken over we moeten zoveel suikerspinnen verkopen of zoveel drankjes, zoveel omzet of zoveel bezoekers. 


Wat zou er gebeuren wanneer je niet focust op de uitkomsten in de C van cijfers en centen maar op iets waardevols voor iedereen. Waar iedereen iets bij voelt vanuit het hart. 

Dat begint bij de directie en HR samen want wanneer bij hen niet dat WIJ SAMEN gevoel heerst, dan is er nooit en te nimmer sprake van cohesie of teamgevoel en zal dit nooit worden gevoed. Dan ben je  ‘slechts’ een groep mensen bij elkaar. En wat is dan hun verbondenheid? Hetzelfde logo boven de loonstrook? Dat dit meestal niet voldoende is hoef ik eigenlijk niet eens te noemen gok ik. 

Onze cohesie was duidelijk voelbaar op 15 maart tijdens onze inspiratiemiddag over mensgericht werken: ‘van stijf en star naar menselijk en raak!’ op het TT circuit in Assen. 

Cohesie geeft dat blije trotse gevoel en een lach op je gezicht.  
Dat wil jij ook toch? 

Lukt het je nog niet helemaal om daar samen te komen?  
Ervaren jullie als bestuurder, directeur en HR manager misschien nog niet helemaal dat WIJ gevoel? Jullie zijn niet de enigen die nog het één en ander te ontrafelen hebben.  

Check met ons in!  www.werk30.nl/ontrafelsessies 

PS: Er zijn momenteel geweldige subsidies beschikbaar die jullie helpen om de eerste investering naar mensgericht werken deels terug te verdienen.

Dat klinkt goed toch? Stuur ons humanimpact@werk30.nl bij interesse een bericht, dan vertellen we er meer over.  

Scroll naar boven